Verzuim

Transformatie. Daar gaat het om. In tal van wetgevingen wordt van de leidinggevenden en medewerkers gevraagd gebruik te maken van de mogelijkheden van wat men wel kan, alvorens een eventueel recht op een uitkering, of zelfs salaris, kan worden geclaimd. Deze ruimte heeft een aanzienlijk gevolg voor de arbeidsverhoudingen tussen werknemer en werkgever. Als leidinggevenden voer je geen verzuimgesprek maar een activerings gesprek. Hoe zit je als leidinggevenden in deze rol? Vind je ziekteverzuim maar lastig en levert het je vooral alleen gedoe op? In dat geval zul je dit ook (bewust of onbewust) uitstralen. Wil je je er meer over weten lees dan verder op onze website en vraag informatie aan bij ons over activeringsgesprekken. Wil je de medewerker bewust maken van zijn of haar mogelijkheden lees dan de informatie over onze sWitch trainingen . Lees ook eens het boek “Activeringsgesprekken” van Gaston Dollevoet, Eline van Stijgeren en Herman Evers.